پلمب درهای اروپا به روی ایران (پسته ایرانی برگشت خورد)
اروپا، باز هم پسته ایران را بهدلیل آلودگی به آفلاتوکسین برگشت زد؛ متهمی که بار اولی نیست که نامش در چرایی برگشتخوردن محصولات کشاورزی به چشم میخورد.
به گزارش شاه خبر از پرشین خبر، ایران از سال ۱۳۹۸ با سریال پرتکرار بازگشت محصولات کشاورزی مواجه است و این ماجرا در سال ۱۴۰۰ با برگشتنخوردن تعداد بیشماری از محصولات کشاورزی از کشورهای مثل روسیه، عراق و قطر به اوج رسید. اما دلیل اصلی مرجوعشدن محصولات کشاورزی از کشورهای دور و نزدیک چیست؟
در سالهای اخیر، برگشتخوردن محصولات کشاورزی ایران از بازارهای جهانی، به زنگ خطری برای اقتصاد کشور تبدیل شده است. این پدیده نهتنها به کاهش درآمد کشاورزان و آسیب به اعتبار صادراتی ایران منجر شده، بلکه نشاندهنده ضعف در نظام نظارتی و کیفیت تولید محصولات است.
با افزایش نگرانیها درباره سلامت غذایی و استانداردهای بهداشتی، کشورهای مقصد بهطور مکرر محمولههای ایرانی را بهدلیل وجود سموم غیراستاندارد و آلودگیهای شیمیایی مرجوع میکنند. بیستویکم آبان ۱۴۰۳ بازگشت گوجهفرنگی از عراق درصدر اخبار رسانههای ایران قرار گرفت. آنطور که گمرک ایران ایران گزارش داد، مشکل ۷ کامیون گوجه برگشتخورده عدم رعایت قرنطینه نباتی بود؛ چراکه دولت عراق در مرز واحد قرنطینه نباتی دارد که در تستهای انجام شده از ۱۰۰ کامیون حامل گوجه، ۷ کامیون مورد تایید عراق نبود و به مرز پرویزخان برگشت داده شد.
حالا هم سیامک شهریاری، عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران میگوید که از ۲۸ آبان و بهدلیل آلودگی به آفلاتوکسین اتحادیه اروپا اجازه واردات پسته ایران را نمیدهد؛ با این حال وزارت کشاورزی در این زمینه اطلاعرسانی نکرد تا اینکه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران حدود ۲ هفته پیش از این موضوع آگاهی پیدا کرد. به گفته او، اکنون رئیس اتحادیه به همراه یک متخصص آزمایشگاهی به اروپا سفر کردهاند و در نشستهای گوناگون به طرف اروپایی قول دادند شرایطی را فراهم کنند که رضایت اتحادیه برای تداوم خرید پسته از ایران جلب شود. بهدنبال این رایزنیها، خوشبختانه اتحادیه اروپا ۶ ماه دیگر به ایران مهلت داده تا بتواند اصلاحات لازم را در رابطه با محصول پسته انجام دهد.
البته این نخستین بار نیست که پسته ایران که زمانی در بازارهای جهانی زبانزد همگان بود، از اروپا برگشت میخورد؛ رئیس انجمن پسته ایران در تیرماه امسال نیز اعلام کرده بود که بهدلیل وجود سم آفلاتوکسین، پسته ایران برگشت خورده است. این در حالی است که معاون باغبانی وزارت جهادکشاورزی درباره میزان صادرات پسته به قاره سبز گفته است، پسته ایران به ۲۰۰ کشور دنیا صادر میشود که از ۱۴۰ هزار تن محصول صادراتی پسته، ۷ هزار و ۵۰۰ تن به اتحادیه اروپا صادر میشود. او افزود: در ۶ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی، ۲۲۶ محموله پسته به وزن ۵ هزار تن با گواهی سلامت سازمان غذا و دارو به اروپا صادر شده و فقط ۲۶ مورد از آن اخطار بهداشتی دریافت کردهاند. اما عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران اینگونه توضیح میدهد، در پی چنین عملکردهایی است که ارزش صادرات پسته ایران از ۲.۵ میلیارد دلار به کمتر از یک میلیارد دلار افت کرده و آمریکا و ترکیه در رقابت با ایران در این بازار جولان میدهند.